U bevindt zich op: Home > Digitale dienstverlening > Verlies paspoort, ID-kaart rijbewijs

Verlies paspoort, ID-kaart rijbewijs

Is uw Nederlandse paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kwijt of gestolen? Gemeenten en politie slaan de handen ineen om het u wat gemakkelijker te maken. U hoeft daardoor vanaf 4 maart 2013 niet meer eerst aangifte te doen bij de politie. Meldt het verlies zo snel mogelijk bij uw gemeente én vraag meteen een nieuw document aan. Maar, let op, misbruik wordt streng aangepakt!

  • Aanvraag-/bestelprocedure

    Als uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs gestolen, vermist of verloren is, meldt u dit bij de afdeling Dienstverlening in het stadhuis. U kunt niet meer naar de politie om aangifte hiervan te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een formulier in, waarin u uitlegt waarom u een nieuw document aanvraagt. Het is dus belangrijk dat u eventuele andere identificatiedocumenten meeneemt. Als u uw verloren of gestolen document heeft aangevraagd bij een andere gemeente, dan controleren wij uw identiteit bij die gemeente. Dit kan een paar dagen duren. Bij vermoeden van misbruik wordt er binnen vijf werkdagen contact met u opgenomen. Nadat uw identiteit is vastgesteld kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. U dient dan wel een recente pasfoto  mee te nemen.

    Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

    Meer informatie over het verlies van paspoort, ID-kaart en rijbewijs kunt u vanaf 4 maart vinden bij Digitale dienstverlening, Producten en diensten.

  • Fraude streng aangepakt

    Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Mensen gebruiken deze documenten om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen kan een melding van verlies of een aangifte van diefstal nader onderzocht worden, als de afdeling Dienstverlening of de politie besluit dat het nodig is. Bijvoorbeeld omdat u in korte tijd meerdere keren een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart bent kwijtgeraakt of als gestolen heeft opgegeven.