U bevindt zich op: Home > Actueel > Nieuws > Onderzoek naar belbus in Schoonhoven

Onderzoek naar belbus in Schoonhoven

Op verzoek van de gemeente Schoonhoven, onderzoekt de SWOS (Stichting Welzijn Ondersteuning Schoonhoven) de mogelijke exploitatie van een belbus. Ouderen kunnen een beroep doen op een dergelijke belbus voor bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of familie ergens anders in de stad.

De doelgroep ouderen maakt weinig gebruik van de GroeneHartHopper. De vervoersbehoefte is echter wel groot. Dit blijkt uit cijfers van de dienst Praktische Thuishulp van de SWOS. Daarom wil de gemeente graag een vervoersvoorziening die beter aansluit bij de behoefte van de Wmo-doelgroep (veelal ouderen). 

Hoe werkt een belbus?
 

Als blijkt dat een belbus haalbaar is, wordt er een stichting opgericht. Mensen kunnen hiervan lid worden tegen betaling van maandelijkse contributie. Leden kunnen een beroep doen op de belbus voor korte ritjes binnen de gemeente Schoonhoven. Voordelen ten opzichte van de huidige vervoersvoorziening zijn onder andere de korte wachttijd en het feit dat de belbus snel te bestellen is.

Onderzoek

De SWOS onderzoekt de behoefte aan een belbus door middel van een enquête. Deze is uitgezet bij mensen die bekend zijn bij de SWOS of bekend via de netwerken van de SWOS. Ook mensen die nog niet bekend zijn bij de SWOS kunnen aangeven of zij eventueel lid willen worden van een op te richten Stichting Belbus Schoonhoven. Wilt u meedoen aan dit onderzoek? Het enquêteformulier kunt u hieronder downloaden. Ook is het verkrijgbaar bij de SWOS,  het Wmo-loket (beide Oranjeplaats 45), de gemeente Schoonhoven (Haven 37), drie ouderenbonden, diverse kerken en het Rode Kruis.
De SWOS is niet alleen op zoek naar gebruikers van de belbus, maar ook naar vrijwilligers. Voor een belbus zijn diverse mensen nodig, zoals chauffeurs, bijrijders, centralisten e.d. Hebt u hier interesse in? Dan kunt u dit ook aangeven via het bovengenoemde enquêteformulier.

Samenwerking

In het onderzoek naar de haalbaarheid van een belbus zoekt de SWOS samenwerking met andere maatschappelijke instellingen binnen de gemeente, Zoals het Rode Kruis, Gemiva en andere zorgaanbieders. Ook zijn zij te rade gegaan bij een gemeente die al werkt met een dergelijke belbus.