U bevindt zich op: Home > Actueel > Nieuws

Nieuws

 • Inloopbijeenkomsten over ondergrondse containers in de binnenstad

  (28-07-2014)

  De gemeente organiseert op 7 augustus en 9 september voor alle inwoners uit de binnenstad een inloopmiddag/avond over de plannen voor de plaatsing van ondergrondse containers in de oude binnenstad. Van 16.00 uur tot 19.00 uur staan medewerkers van het projectteam klaar om u uitleg te geven over de plannen die er tot op heden zijn. U wordt ontvangen aan de zijkant van het stadhuis, ingang Stadhuisstraat, door het hek.

  Lees verder
 • Maak kennis met tafeltennis

  (28-07-2014)

  Heb je vakantie en wil je graag sporten & bewegen? Dat kan! Op woensdag 6 augustus van 14.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag 16 augustus van 10.00 uur tot 13.00 uur zijn alle kinderen van 8 t/m 12 jaar (en natuurlijk ouders/verzorgers) van harte welkom om kennis te maken met de tafeltennissport. Tafeltennisvereniging Smash KC, Vlisterweg 24, organiseert op deze dagen een tafeltennisinstuif met ondersteuning van de buurtsportcoach. 

  Lees verder
 • Schade gemeentelijke eigendommen april, mei en juni 2014

  (28-07-2014)

  De afgelopen jaren is regelmatig schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen in Schoonhoven. Dit betekent een grote kostenpost voor de gemeente. Om u als inwoner inzicht te geven in de aard van deze vernielingen en de kosten daarvan, vindt u hier eens per kwartaal een overzicht van de schades die voornamelijk zijn ontstaan door vandalisme in Schoonhoven. 

  Lees verder
 • Uit in de Waard markt

  (28-07-2014)

  Op zaterdag 20 september houdt Citymanagment van 11.00 tot 16.00 uur de 'Uit in de Waard markt'. 

  Lees verder
 • Digitale evenementenborden in werking

  (24-07-2014)

  Woensdag 23 juli zijn de digitale evenementenborden Welkom in Schoonhoven officieel aangezet door wethouder Matheij en Loek van der Kolk van Stichting Schoonhoven Klassiek. Het Springerpark concert van zondag 3 augustus, georganiseerd door de Stichting Schoonhoven Klassiek, is het eerste evenement dat aangekondigd staat. Op 3 augustus treedt de Schoonhovense band Beautifull Garden op van 15.00-17.00 uur in het Springerpark. Citymanagement Schoonhoven verzorgt de aankondigingen op de digitale evenementenborden.

 • Condoleanceregister in het stadhuis

  (22-07-2014)

  In het stadhuis is een condoleanceregister geopend ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 op 17 juli. U kunt ook een bericht achterlaten op www.condoleance.nl.
   

 • Gerenoveerde begraafplaats geopend

  (22-07-2014)

  Op maandag 21 juli werd de gerenoveerde Algemene begraafplaats geopend. Na maanden van hard werken is er een mooi resultaat behaald. De heringerichte begraafplaats heeft 150 extra graven, een nieuwe urnenmuur die in het landschap is opgenomen met 66 urnennissen, 24 urnengraven die in het groen zijn aangebracht en een speciaal kinderhofje. Daarnaast heeft de gehele begraafplaast een mooie groenere uitstraling gekregen. Ook het beheerdersgebouw, de toegangspoort en de aansluitende muren zijn gerestaureerd. 

  Lees verder
 • Openingstijden afdeling Dienstverlening in de zomerperiode

  (21-07-2014)

  In verband met de vakantieperiode zijn de openingstijden van de afdeling Dienstverlening (Burgerzaken) van 28 juli tot en met 29 augustus aangepast. Wij zijn in deze periode geopend op:

  • maandag: van 08.30 - 12.30 uur en van 18.00 - 20.00 uur;
  • dinsdag tot en met donderdag: van 08.30 - 12.30 uur;
  • vrijdag: van 08.30 - 12.00 uur.

  Deze openingstijden gelden voor het aanvragen van documenten. Het afhalen van documenten kan tot 16.30 uur (op vrijdag tot 12.45 uur).
  Denkt u eraan dat wij werken op afspraak! (Voor het afhalen van documenten is geen afspraak nodig).

 • Geen brief ontvangen en heeft u wel een kliko?

  (21-07-2014)

  Heeft u geen brief ontvangen van de gemeente en Cyclus over de vervanging van de kliko’s, maar heeft u wel een kliko? Dan staat uw inzamelmiddel niet goed in het systeem bij de gemeente geregistreerd. Er staat waarschijnlijk nu dat u losse zakken aanbiedt (binnenstad) of gebruik maakt van een verzamelcontainer (cocons die in de buitenruimte staan).

  Deze verkeerde registratie komt doordat inzamelmiddelen nu niet gekoppeld zijn aan een woning. Straks, met het nieuwe systeem van afval inzamelen (diftar), is dat wel zo.

  Als u nu geen brief heeft gekregen over de kliko’s, dan krijgt u binnenkort een brief over een ondergrondse container. In de brief staat wat u kunt doen als u een eigen kliko heeft. U kunt uiteraard ook nog de keuze maken tussen een kleine of een grote kliko.

 • Minder restafval door meer gft

  (21-07-2014)

  Gemiddeld is bijna 30 procent van het restafval in de grijze container of de vuilniszak groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gft is alles wat composteerbaar is, dus alle etensresten en alle resten van planten en bloemen kunnen bij het gft. Zo heeft u minder restafval en draagt u bij aan een beter milieu. Heeft u een eigen kliko voor gft en wilt u een groter formaat? Dat kan. U kunt de container gratis laten wisselen. Aanvragen van een grotere container kan via minderafval@schoonhoven.nl of via tel. (0182) 38 92 00.

  In de binnenstad kan het gescheiden aanbieden van gft nu nog niet. Straks, als de ondergrondse containers er zijn, kan het wel. Naast iedere restafvalcontainer komt ook een gft-box te staan.

 • Afvalscheiden succesvol in Schoonhoven

  (21-07-2014)

  De eerste maanden van het jaar is er meer gft-afval en plastic apart gehouden dan in diezelfde periode vorig jaar. Dat is een goede zaak. De hoeveelheid apart gehouden papier is licht gedaald. Dat is een landelijke trend en komt omdat huishoudens simpelweg minder papier gebruiken. Het zou mooi zijn als we de hoeveelheid restafval kunnen verminderen. Hoe? Begin eens met het kritisch kijken naar het gft-afval, plastic en papier dat wellicht toch nog bij het restafval terechtkomt.

  Lees verder
 • Hitte! Bent u voorbereid?

  (18-07-2014)

  Mooi zomerweer is voor velen een fijne periode met terras- en strandbezoek. Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden en sprake is van hitte, dan kan dit leiden tot ongemak en gezondheidsproblemen. We spreken van hitte als het vier dagen warmer is dan 27 graden Celsius. Hieronder kunt u lezen wat het risico is en wat u daaraan kunt doen.

  Lees verder
 • Eerste paal voor nieuwe gemeentewerf

  (16-07-2014)

  De bouw van de gemeentewerf is begonnen. De eerste paal voor deze werf werd op 8 juli geslagen door wethouder Peter Matheij. De nieuwe gemeentewerf staat op het nieuwe bedrijventerrein Zevender. Op de werf worden materiaal en containers opgeslagen, en de buitendienst openbare ruimte wordt op de werf gehuisvest.

  Foto: Stephan Tellier

  Lees verder
 • Geef het gewenste klikoformaat door!

  (14-07-2014)

  Inwoners met een kliko hebben een brief van Cyclus ontvangen. Hierin wordt u gevraagd welk formaat grijze kliko u in het najaar wilt ontvangen. U kunt uw keuze vóór 17 juli door geven via www.dvlmilieu.nl/containerkeuzeschoonhoven of via (0800) 0201044. Houd hiervoor uw inlogcode bij de hand. Als u geen keuze doorgeeft, wisselen wij uw container om voor hetzelfde formaat als u nu heeft. U kunt uw keuze voor een klikoformaat baseren op het tarief of op uw huidige afvalaanbod.

  Lees verder
 • Gemeenten werken samen aan veranderingen in de zorg en ondersteuning

  (14-07-2014)

  Vanaf 1 januari 2015 gaat er veel veranderen in de zorg en ondersteuning. De gemeente krijgt dan taken die eerst het Rijk, zorgverzekeraars en de provincie uitvoerden.

  Lees verder
 • Wandelroutenetwerk Krimpenerwaard

  (14-07-2014)

  Donderdag 10 juli is het wandelroutenetwerk Krimpenerwaard feestelijk geopend. U kunt nu in de Krimpenerwaard ook wandelen van knooppunt naar knooppunt. De knooppunten maken het voor bewoners en recreanten makkelijker om te genieten van het groen en de karakteristieke landschap van de Krimpenerwaard. Op informatiepanelen langs de route kunt u zien welke route u wilt bewandelen. Onderweg volgt u de bordjes en herhalingsstickers. Ter promotie van het netwerk is een vouwkaartje uitgegeven. Deze is binnenkort beschikbaar bij de gemeente en de VVV. Het kaartje is nu al te downloaden op www.heerlijkbuiten.nl/routes/wandelknooppunten.
   

 • Prijsuitreiking I love afval scheiden

  (11-07-2014)

  Begin juni voerden Cyclus en de gemeente Schoonhoven actie tegen voedselverspilling op het Doelenplein in Schoonhoven. Maarten Milieu van Cyclus gaf tips om voedselverspilling te voorkomen en beantwoordde allerhande vragen over dit thema. Ook deden 38 inwoners van Schoonhoven mee aan een quiz over voedselverspilling. Esther Looijaard was de gelukkige winnaar. Op 9 juli ontving zij uit handen van wethouder Matheij een dinerbon van restaurant Lekkerrr in Schoonhoven.

  Lees verder
 • Hoogste punt MFA De Vogelweide

  (11-07-2014)

  Op woensdag 9 juli werd het hoogste punt van MFA De Vogelweide bereikt met het heisen van de vlaggen van de gemeente Schoonhoven, bouwbedrijf Moeskops en woningcorporatie QuaWonen. Om dit heugelijke feit te vieren kregen de medewerkers van Moeskops een patatje aangeboden.

  Lees verder
 • Uitreiking eerste C-zwemdiploma's door wethouder Marry Holst

  (11-07-2014)

  In het gemeentelijk openluchtzwembad van Schoonhoven 't Wilgerak werden op 8 en 9 juli de eerste examens voor het landelijke Zwem ABC gehouden. In totaal hebben ruim 70 leerlingen onder toeziend oog van wethouder Holst hun C- diploma behaald. De verwachting is dat invoering van het volledige ZwemABC uiterlijk eind 2015 is afgerond.

  Lees verder
 • Variabele tarieven afvalstoffenheffing

  (07-07-2014)

  Vanaf 1 januari 2015 gaat de gemeente gedifferentieerde tarieven (diftar) voor afvalstoffenheffing invoeren. Dit houdt in dat de afvalstoffenheffing bestaat uit een vast tarief en een variabel tarief. Het vaste tarief is afhankelijk van het aantal personen in uw huishouden, van één- tot vier- of meerpersoonshuishouden. Het variabele tarief is gebaseerd op het aantal keren dat uw kliko geleegd wordt, of het aantal keren dat u de klep van de ondergrondse container opent.

  Lees verder
 • 15 juli informatieavond bestemmingsplan cultuurhistorie

  (02-07-2014)

  Vanaf 10 juli ligt het bestemmingsplan cultuurhistorie en archeologie ter inzage. In dit bestemmingsplan worden de cultuurhistorische en archeologische waarden van het hele grondgebied van de gemeente Schoonhoven beschreven en beschermd. Om u goed hierover te informeren organiseert de gemeente een informatieavond op 15 juli in Het Bastion te Schoonhoven.

  Lees verder
 • Compensatie eigen risico vervalt in 2014

  (25-06-2014)

  Het kabinet heeft de regeling Compensatie eigen risico (Cer) met ingang van dit jaar afgeschaft. Dat betekent dat deze compensatie dit jaar niet meer wordt uitbetaald.  Deze regeling was voor mensen met hoge zorgkosten die het volledige eigen risico van de zorgverzekering moesten betalen. In bepaalde gevallen kon u daarvoor een jaarlijks geldbedrag ontvangen. 

  Lees verder
 • Opening gezondheidscentrum Oranjeplaats 28 juni

  (18-06-2014)

  Met de opening van het Gezondheidscentrum Schoonhoven op zaterdag 28 juni is het project Oranjeplaats afgerond. De wens om in Schoonhoven een project te realiseren, waarin huisvesting voor ouderen gecombineerd is met zorgvoorzieningen voor alle inwoners van Schoonhoven, is werkelijkheid geworden. Op de Oranjeplaats kunnen de Schoonhovenaren terecht voor de eerstelijns zorg- en welzijnsvoorzieningen. Rondom de voorzieningen bevinden zich 66 levensloopgeschikte huur- en koopwoningen, en een ondergrondse parkeergarage. 

  Lees verder
 • Voorkom voedselverspilling

  (10-06-2014)

  Wist u dat

  • ... mensen die geen boodschappenlijstje maken, 40% meer eten weggooien dan gemiddeld?
  • ... elke Nederlander gemiddeld per jaar 7,5 kg. brood en koekjes, 14 kg. groente en fruit en 9 kg. zuivel weggooit?
  • ... elke Nederlander gemiddeld 528 kg. aan vast voedsel koopt per jaar? Van dat voedsel wordt 11% niet opgegeten. Bij 4% gaat het om oneetbaar voedsel, zoals schillen en botten. Bij 7% gaat het om eetbaar voedsel.
  • ... er jaarlijks wereldwijd ruim een miljard ton aan eten wordt verspild? Dat is een derde van de totale voedselproductie.
  • ... we met het weggooien van voedsel ook voedingsstoffen, schaarse landbouwgrond, water en energie verspillen? En dat vaak na een wereldreis. Voor het produceren van een kilo eten is bijvoorbeeld anderhalve liter benzine nodig. En het verspillen van een kilo rundvlees staat gelijk aan 2500 keer de wc voor niets doorspoelen.

  Bent u benieuwd hoeveel voedsel u weggooit? Doe de Weggooitest op www.weggooitest.nl.

  Gebruik onderstaande tips om voedselverspilling te voorkomen.

  Slim kopen

  • Plan wat u de komende dagen wilt eten.
  • Controleer wat er nog in de koelkast ligt.
  • Maak een boodschappenlijstje.
  • Laat u niet te snel verleiden tot aanbiedingen en grote voordeelverpakkingen. ‘Twee-voor-één aanbiedingen’ klinken leuk, maar als u producten niet op tijd opeet en dus weg moet gooien, bent u uiteindelijk toch duurder uit.
  • Doe geen boodschappen met een lege maag.

  Slim bewaren

  • Zorg voor een overzichtelijk ingerichte (koel)kast.
  • Leg kort houdbare producten vooraan.
  • Stel de koelkasttemperatuur in op 4 graden. 
  • Leg producten die snel bederven (vlees, vis en voorgesneden groenten) onderin de koelkast; daar is de temperatuur het laagst.
  • Sluit aangebroken verpakkingen goed af of gebruik bewaarbakjes.
  • Gooi producten die over de datum zijn, niet automatisch weg. Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

  Heeft u een goede tip om slim te kopen? Zet hem op www.facebook.com/iloveafvalscheiden. Meer weten? Kijk op: www.milieucentraal.nl/voedselverspilling.

 • Twee nieuwbouwprojecten in Schoonhoven Noord

  (03-04-2014)

  Met het onthullen van een opvallend bouwbord ‘Schoonhoven Noord doet ’t gewoon’ langs de provinciale weg, gaven QuaWonen, gemeente Schoonhoven en bouwonderneming Van Wijnen op 2 april het startsein voor maar liefst 2 nieuwe bouwprojecten in Schoonhoven Noord. Wethouder Matheij, Rob van den Broeke, directeur-bestuurder van QuaWonen en Herman Steenbergen, adjunct-directeur van Van Wijnen Stolwijk B.V. beklonken hiermee de eerder gestarte samenwerking. 

  Lees verder
 • Nieuwe fietsroute in Groene Hart: De Gouden eeuwse driehoek

  (18-03-2014)

  Een nieuwe fietsroute dwars door het Groene Hart verbindt de drie prachtige Gouden eeuwse steden Oudewater, Schoonhoven en Gouda met elkaar. De afwisselende fietsroute is 43 kilometer lang en voert langs eeuwenoude boerderijen en het schilderachtige riviertje de Vlist. In de drie historische sfeervolle binnensteden lonken terrasjes, een bezoek aan een museum of de gezellige winkelstraten. De drie gemeenten zijn verbonden door hun bloeiperiode in de Gouden Eeuw. Gouda was en is nog steeds bekend om haar kaasmarkt, Schoonhoven om haar zilversmeden en Oudewater om de (heksen)waag en de touwindustrie. De route is te vinden op http://www.route.nl/fietsroutes/140608/Gouden-Eeuw-Driehoek-route/.

  Lees verder
 • Brand in wooncomplex Spoorstraat (22 februari)

  (22-02-2014)

  Er is vandaag (zaterdag 22 februari) brand geweest in het wooncomplex aan de Spoorstraat. Alle 41 woningen in het complex zijn daarbij ontruimd. Er zijn geen gewonden gevallen. De brand is inmiddels uit.
  De brand ontstond aan het einde van de middag in de parkeergarage onder het complex. Vermoedelijk stonden hier 2 motoren en 1 auto in brand. Er was veel rookontwikkeling en veel hitte. De bewoners van de 41 appartementen zijn in eerste instantie opgevangen in de naastliggende school. Er waren geen gewonden. Eén persoon is ter plaatse onderzocht in de ambulance, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

  Lees verder
 • Telefoonstoring Sociale Zaken

  (19-12-2013)

  In verband met een telefoonstoring is sinds donderdag 12 december Sociale Zaken niet bereikbaar. Zodra de storing is verholpen, melden wij dit u. De afdeling Sociale Zaken kunt u bereiken via: soza@k5-gemeenten.nl. Onze excuses voor het ongemak!

   

Archief